Februari

Bode

Wat te doen in de moestuin

in februari?

In februari zijn er diverse belangrijke taken te vervullen in de moestuin om een succesvol groeiseizoen te waarborgen. Een van de eerste activiteiten is het plannen van het aanstaande seizoen. Dit omvat onder andere het inventariseren van zaden, het bestellen van nieuwe zaden indien nodig en het opstellen van een zaai- en plantkalender. Het plannen van welke gewassen op welk moment geplant worden, is essentieel voor een evenwichtige en productieve moestuin.
Een andere voornaamste taak is de voorbereiding van de bodem. Als de grond niet bevroren is, is dit een goede tijd om de grond om te spitten of los te maken. Ook kun je beginnen met het toevoegen van compost aan de bedden om de bodem te voeden en te prepareren voor de aankomende aanplant. Het zaaien van vroege groenten in koude bakken of binnenshuis is eveneens een belangrijke klus voor februari. Het zaaien van erwten, spinazie, sla, wortelen en radijsjes in deze maand zal resulteren in een vroege en gezonde oogst.
Naast het zaaien en bodemvoorbereiding, is het cruciaal om beschermende maatregelen te nemen. Controleer of de beschermende structuren, zoals koude frames of tunnels, nog in goede staat zijn voor de late winter en vroege lente. Daarnaast is het noodzakelijk om fruitbomen en struiken te snoeien voordat de sapstroom begint en om de bedden op onkruid te controleren en deze te verwijderen. Ten slotte is februari een goed moment om tuingereedschap schoon te maken, te slijpen en voor te bereiden op het komende groeiseizoen. De combinatie van deze taken is essentieel om de moestuin in februari voor te bereiden op een vruchtbaar en gezond groeiseizoen.

Werkzaamheden in februari:

 1. Plannen: Maak een inventaris van zaden, bestel nieuwe zaden indien nodig en stel een zaai- en plantkalender op.
 2. Voorbereiding van de bodem: Als de grond niet bevroren is, kun je beginnen met het omspitten of losmaken van de grond voor de lente.
 3. Composteren: Start met het toevoegen van compost aan de bedden om de bodem te voeden en voor te bereiden op de aanplant.
 4. Zaaien in koude bakken: Start met het zaaien van vroege groenten, zoals erwten, spinazie, sla, wortelen en radijs, in koude bakken of binnen.
 5. Beschermende maatregelen: Controleer of de beschermende structuren, zoals koude frames of tunnels, nog in goede staat zijn voor de late winter en vroege lente.
 6. Snoeien: Snoei fruitbomen en struiken voordat de sapstroom begint.
 7. Onkruid wieden: Controleer de bedden op onkruid en verwijder ze om te voorkomen dat ze zich verder verspreiden.
 8. Onderhoud van gereedschap: Maak tuingereedschap schoon, slijp snoeischaren en zorg ervoor dat alles klaar is voor het komende groeiseizoen.
 9. Bestel benodigdheden: Bestel zaden, meststoffen en eventuele benodigde gereedschappen voor het komende seizoen.
 10. Plannen voor irrigatie: Controleer en herstel irrigatiesystemen, en maak plannen voor de installatie of uitbreiding van het irrigatienetwerk voor de lente en zomer.

Door deze 10 werkzaamheden in februari uit te voeren, leg je een stevige basis voor een succesvol groeiseizoen en verminder je de druk tijdens de drukkere lente- en zomermaanden.

Moestuinwerkzaamheden per maand:

 • Een erg rustige maand voor de groentetuinhobbyist....

 • De weersomstandigheden kunnen iets beter zijn dan ...

Alle overige berichten:

In de keuken

Leuk hoor al die groente en fruit vanuit de moestuin maar wat kunnen we er nu allemaal mee?!

Aan tafel

Niets is leuker en gezelliger dan een mooi aangeklede tafel gevuld met allemaal lekkere gerechten!