Januari

Wat te doen in de moestuin

in januari?

Januari is misschien wel de koudste maand van het jaar, maar dat betekent niet dat er geen werk te doen is in de moestuin. Integendeel, deze maand biedt mogelijkheden om de tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen en om enkele belangrijke voorbereidende taken uit te voeren.
Bodemvoorbereiding en planning
In januari is het essentieel om de bodem van de moestuin te controleren op drainage en het vochtgehalte te beoordelen. Het toevoegen van compost en organisch materiaal kan helpen bij het verbeteren van de bodemstructuur en het aanvullen van voedingsstoffen. Daarnaast is het een goed moment om het komende groeiseizoen te plannen, waarbij je kunt beslissen welke gewassen je wilt gaan telen, zaden kunt bestellen en een teeltplan kunt opstellen.
Snoeien en onderhoud
Het snoeien van fruitbomen en bessenstruiken kan het beste in januari plaatsvinden, omdat dit kan bijdragen aan de gezondheid en productiviteit van de planten. Daarnaast is het raadzaam om gereedschap en apparatuur te controleren en onderhouden, zodat ze klaar zijn voor gebruik wanneer het tuinseizoen begint. Het is ook een goed moment om eventuele beschadigde of verouderde apparatuur te vervangen en om te kijken naar nieuwe tuiniercatalogi en online bronnen voor inspiratie en ideeën voor het komende seizoen.
Zaad selectie en bestellen
Januari biedt de gelegenheid om zaden te selecteren en te bestellen voor de gewassen die je het komende seizoen wilt telen. Het bekijken van tuiniercatalogi en online bronnen kan je helpen bij het kiezen van nieuwe en interessante gewassen om te proberen. Door deze stappen vroeg in het jaar te nemen, ben je goed voorbereid om te beginnen met zaaien zodra de lente aanbreekt.
Met deze voorbereidende werkzaamheden in januari leg je de basis voor een succesvol en productief tuinseizoen. Door nu actie te ondernemen, kun je ervoor zorgen dat je moestuin gereed is voor de komende groeiperiode en kun je vol vertrouwen uitkijken naar een overvloedige oogst later in het jaar.

Werkzaamheden in januari:

 1. Controleer de bodem op drainage en vochtgehalte.
 2. Voeg compost en organisch materiaal toe om de bodemstructuur te verbeteren.
 3. Plan het komende groeiseizoen en stel een teeltplan op.
 4. Snoei fruitbomen en bessenstruiken voor gezondheid en productiviteit.
 5. Controleer en onderhoud gereedschap en apparatuur.
 6. Vervang beschadigde of verouderde apparatuur.
 7. Bekijk tuiniercatalogi en online bronnen voor inspiratie.
 8. Selecteer en bestel zaden voor het komende seizoen.
 9. Begin met het voorzaaien van koudebestendige gewassen binnenshuis.
 10. Maak een inventaris op van tuinbenodigdheden en maak een boodschappenlijst voor het aankomende seizoen.

Moestuinwerkzaamheden per maand:

 • Een erg rustige maand voo...

 • De weersomstandigheden ku...

Alle overige berichten:

In de keuken

Leuk hoor al die groente en fruit vanuit de moestuin maar wat kunnen we er nu allemaal mee?!

Aan tafel

Niets is leuker en gezelliger dan een mooi aangeklede tafel gevuld met allemaal lekkere gerechten!