Rozemarijn



Latijnse naam: Rosmarinus officalis

Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)

Gebruik in de keuken: 

Rozemarijn is een zeer veelzijdig kruid. Takjes kunnen in zijn geheel worden mee gebraden in de oven of pan maar diene wel voor het serveren verwijderd te worden.

In de Moestuin: 

Een rozemarijn plant staat mooi in een border of pot. In het voorjaar moet de plant goed gesnoeid worden om het compact te houden.

Smaak:

Rozemarijn smaakt goed in alle stevige, gebraden spijzen. Denk hierbij aan verschillende vleesgerechten met lam, diverse sauzen maar ook gebakken vis of siroop, azijn en olieen. En geeft veel gerechten een heerlijke mediterraans accent. de smaak is zeer krachtig en kamferachtig.

Soorten:

Er zijn diverse varianten maar in verkoop vaak slechts 1 standaardsoort.

Uiterlijk:

Rozemarijn heeft herkenbare kerstboom-achtige lange naalden. En kan als struik wel 2 meter hoog worden. De bloemen zijn lichtblauw met twee lippen en uitstekende meeldraden.

Van oorsprong komt rozemarijn uit het Middellandse zeegebied.

Alle overige berichten: