Wat zijn eetbare bloemen?

Fleur uw gerecht op met deze prachtige eetbare bloemen!

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een salade, soep of als decoratie op een taart.

In zijn geheel geven de bloemen al een wauw effect, maar ook de blaadjes los zijn mooi om te gebruiken.

Sleutelbloem

(Primula Vulgaris) bloeit in winter en voorjaar. Vaste plant.

Smaakt zacht anijsachtig. Heerlijk in salades en desserts.

Viooltjes

(Viola), bloeit het hele jaar door. Zaait zichzelf uit en sommige zijn vaste planten.

Smaakt kaneelachtig. Heerlijk in salades, taart en desserts.

Madeliefje

(Bellis perennis) bloeit van voorjaar tot najaar. Groeit vooral waar regelmatig gemaaid wordt.

Smaakt naar waterkers. Heerlijk in salades, soep en taart.

Paardenbloem

(Taraxacum officinale) bloeit voorjaar en zomer. Zaait zichzelf uit en groeit overal.

Smaakt licht zoetig. Heerlijke losse blaadjes over je salade uitstrooien. Blad is ook eetbaar. Onze kippen zijn er gek op.

Dovenetel

(Lamium album) bloeit in vroege voorjaar. Zaait zichzelf uit in bermen en tuinen. Vaste plant.

Smaakt honingzoet. Heerlijk in salade, soep of dessert.

Tulpen

(Tulipa) bloeit in April en Mei. Bolgewas.

Smaakt krokant en witlofachtig. Heerlijk in salades of versuikerd.

Grote klaproos

(Papaver rhoas), bloeit in voorjaar en zomer. Zaait zichzelf uit.

Smaakt zacht zoetig. Heerlijk in salades en desserts.

Vlier

(Sambucus Nigra) bloeit in voorjaar. 

Smaakt fruitig en vanilleachtig. Heerlijk in limonade of cocktail.

Bieslook

(Allium schoenoprasum) bloeit voorjaar en zomer. Vaste plant.

Smaakt licht fris en uiig. Heerlijke losse bloemetjes door je salade. Of in bieslookbotertje.

Beverboom (magnolia)

(Magnolia stelleta) bloeit in voorjaar en zomer.

Smaakt fruitig en gemberachtig. Heerlijk in salades, cocktail of dessert. Of versuikerd.

Komkommerkruid

(Borago officinalis) bloeit in voorjaar, zomer en najaar. Zaait zichzelf uit.

Smaakt fris en komkommerachtig. Heerlijk in salades, cocktails of in ijsklontjes.

Ooievaarsbek

(Geranium ‘Rozanne’), bloeit in zomer en najaar. Vaste plant.

Smaakt licht zoetig. Heerlijk in salades, bloemenboter, hapjes en desserts.

Daglelie of eendagslelie

(Hemerocallis) bloeit in voorjaar, zomer en najaar. Vaste plant.

Smaakt licht friszoet. Heerlijk in desserts, taart of cocktails.

Kool

(Brassica) bloeit zomer en najaar. Doorgeschoten groenteplant.

Smaakt heerlijk fris. Heerlijk in salades, boter en hapjes.

Roos

(Rosa) bloeit in voorjaar, zomer en najaar.

Smaakt zoet en aromatisch. Heerlijk in jam, salades, taart of dessert. Of versuikerd.

Pioenroos

(Paeonia) bloeit in Mei-juni. Vaste plant, snijbloem.

Smaakt licht zoetig. Heerlijk in salades, appelcrumble en thee.

Teunisbloem

(Oenothera biennis) bloeit in zomer. Zaait zichzelf uit.

Smaakt licht citroenachtig. Heerlijk in salades, desserts en taart.

Courgette

(Curcurbita) bloeit in zomer en najaar. Eenjarig groentegewas.

Smaakt bloemig en friszoet. Heerlijk in roomkaas, salades of op pizza.

Kamille

(Matricaria recutita) bloeit in zomer. Zaait zichzelf uit.

Smaakt fruitig anijsachtig. Heerlijk in thee of bloemenboter.

Goudsbloem

(Calendula officinalis) bloeit in voorjaar, zomer en najaar. Zaait zichzelf uit.

Smaakt zacht licht zoetig. Heerlijk in van alles!

Lavendel

(Lavendula) bloeit in zomer. Vaste plant.

Smaakt aromatisch. Heerlijk in thee, cocktails of bloemenboter.

Dahlia

(Dahlia), bloeit in zomer en najaar. Bloem van knolgewas.

Smaakt neutraal, iets bitter zoals witlof. Heerlijk in salades, hapjes en bloemenboter.

ABC-Kruid

(Champagneblad, Parakers, Sechuan) bloeit in zomer en najaar. Eenjarige plant.

Smaakt prikkelend, bitterzoet en sensationeel! Kan in gelei en cocktail.

Oost-Indische Kers

(Tropaelum majus) bloeit in zomer en najaar. Zaait zichzelf uit.

Smaakt pittig radijsachtig. Heerlijk in salade, roomkaas en bloemenboter.

Afrikaantje

(Tagetes) bloeit in zomer en najaar. Eenjarige plant.

Smaakt pittig en kruidig. Heerlijk in roomkaas, salades of in soep.

Vijg

(Ficus carica) bloeit in zomer en najaar.

Smaakt zacht zoet. Heerlijk in salades, desserts en taart.

Stokroos

(Alcea rosea), bloeit in zomer en najaar. Zaait zichzelf uit.

Smaakt licht zoet. Heerlijk in salades, roomkaas en cocktail.

Korenbloem

(Centaurea cyanus) bloeit in zomer en najaar. Eenjarige snijbloem.

Smaakt neatraal. Kan in van alles.

Dropplant

(Agastache) bloeit in zomer en najaar. Vaste plant.

Smaakt aromatisch anij/dropachtig. Heerlijk in thee en desserts.

Marjolein

(Origanum vulgare) bloeit in zomer. Vaste plant.

Smaakt kruidig lichtzoet. Heerlijk op pizza pasta, gegrilde groente, soep of thee.

Cosmea

(Cosmos) bloeit in zomer en najaar. Eenjarige snijbloem.

Smaakt friszoet. Heerlijk in salades, desserts en taart.

Jasmijn

(Jasminum), bloeit in zomer. Klimplant.

Smaakt licht zoet. Heerlijk in thee, salades, desserts en taart.

Zonnebloem

(Helianthus annuus) bloeit in zomer en najaar. Eenjarige snijbloem.

Smaakt friszoet. Kan in salade soep desserts en taart.

Zinnia

(Zinnia elegans) bloeit in zomer en najaar. Eenjarige snijbloem.

Smaakt bitter, kruidig. Heerlijk in salade, bloemenboter of soep.

Springbalsemien

(Impatiens glandulifera) bloeit in zomer. Zaait zichzelf uit.

Smaakt peperig nootachtig. Heerlijk in salade, ijsklontjes en hapjes.

Winterjasmijn

(Jasminum nudiflorum) bloeit in winter. Klimplant.

Smaakt licht bitter. Heerlijk in salades, hapjes en bloemenboter.

Rozemarijn

(Rosmarinus officinalis), bloeit in winter en voorjaar. Meerjarige plant.

Smaakt bitterzoet met frisse geur. Heerlijk in soep en geroosterde pompoen.

Winterbloeiende sierkers

(Prunus subhirtella ‘Autumnalis’) bloeit in winter.

Smaakt naar amandel. Kan ter decoratie op dessert of bij stoofpeertjes.

Winterpostelein

(Claytonia) bloeit in winter. Eenjarig plant.

Smaakt friszuur. Heerlijk in salade, roomkaas en hapjes.

Japanse Sierkwee

(Chaenomeles) Ook wel dwergkwee genoemd. bloeit in winter en vroege voorjaar.

Smaakt naar waterkers met vleugje amandel. Heerlijk op de snert, bloemenbonbons en in de wodka.

In de keuken

Leuk hoor al die groente en fruit vanuit de moestuin maar wat kunnen we er nu allemaal mee?!

Aan tafel

Niets is leuker en gezelliger dan een mooi aangeklede tafel gevuld met allemaal lekkere gerechten!