Tijm



Latijnse naam: Thymus vulgaris

Familie: Lamiaceae (lipbloemenfamilie)

Gebruik in de keuken: 

Tijm is een populair culinair kruid. Vers en gedroogde bladeren worden veelal toegevoegd aan elk smakelijk recept. De stelen worden niet echt gebruikt slechts de blaadjes. De gedroogde bladeren kruiden veel sterker dan de verse. Indien met de takjes meekookt, moeten ze voor serveren verwijderd worden. De olie van tijm veel gebruikt voor mondspoelingen en hoestdrankjes. Helpt bij aandoeningen van de luchtwegen en indigestie.

In de Moestuin: 

Tijm is winterhard, groeit graag in een pot en heeft graag veel zon. Het liefst een poreuze & kalkvrije bodem maar weinig water. Tijm kan het hele jaar geoogst worden. De plant zou u om de 3a4 jaar kunnen vernieuwen. Houd het tijmstruikje vrij van onkruid en snoei de plant na de bloei om compacte groei te bevorderen. Tijm kan worden vermeerderd door middel van wortelstekjes of door de huidige plant te scheuren.

Smaak:

  • Tijm kan enigszins scherp smaken, ietwat bitter maar zeer aromatisch.

Soorten:

  • Er zijn vele varianten met enorme aromaverschillen. De bekendste is is de zomertijm maar je hebt ook citroentijm, oranjetijm en oreganotijm (ook wel Spaanse oregano genoemd) en ‘kleine tijm’ (Thymus serpyllum).

Uiterlijk:

  • klein struikje kan 30cm hoog worden, met opgaande takken. Bladeren zijn tegenoverstaand, smal en grijsgroen van kleur. De bloemetjes zijn wit tot lichtpaars gekleurd en hebben twee lippen. Tijm is een goede bijenplant.

  • Van oorsprong komt tijm uit het Middellandse zee gebied, elders wordt het gekweekt.

Alle overige berichten: