Alles over pompoen

Wanneer gebruik je welke soort, hoe schil je de pompoen het beste en wat doe je met de pitten?

Pompoen behoort samen met o.a. de komkommer, watermeloen en courgette tot de komkommerfamilie. Terwijl komkommer of courgette zacht en sappig zijn en al vanaf het begin van de zomer worden geoogst, is pompoen veel steviger, droger en is hij pas in de herfst in het seizoen.

Het vruchtvlees is meestal oranje en bevat dus, net zoals wortel, veel betacaroteen. Officieel is pompoen geen groente maar een vrucht en vanwege zijn zoete en vaak nootachtige smaak is hij geschikt voor zowel zoete als hartige bereidingen.

Naast eetbare pompoenen zijn er ook sierpompoenen die niet geschikt zijn voor consumptie. Deze herken je aan hun harde schil, gebrek aan vruchtvlees en een bittere smaak.

Oogsten en bewaren

Wanneer is de pompoen nou op zijn best en is hij te oogsten? Dit is rond Halloween het beste: niet voor niets liggen ze dan voor de deuren. Dit zijn vaak de siervarianten. De eetbare pompoenen zijn te oogsten zodra het loof geel wordt en afsterft en het steeltje waarmee hij vastzit aan de plant bruin en houterig wordt. Bovendien moet de vrucht hol klinken als je erop klopt.

Na oogsten kun je de pompoenen wel maanden bewaren op een koele en droge plek buiten direct zonlicht. Is je pompoen eenmaal aangesneden, dan kun je hem het beste wikkelen in vershoudfolie en in de koelkast bewaren, maar niet langer dan 1 week.

Heb je meer pompoen dan je kunt opmaken, dan kun je hem ook heel goed invriezen. Verwijder hiervoor de zaadlijsten en de pitten en schil de pompoen. Snijd de pompoen in blokjes en blancheer  ze 2-3 min in kokend water. Laat de pompoen uitlekken en afkoelen en bewaar hem maximaal 6 maanden in een diepvrieszak of -bak in de vriezer.

Soorten pompoenen

Er zijn zoveel verschillende soorten pompoen. Elk met zijn eigen kenmerkende smaak, structuur, bereiding en toepassing. Welke soorten zijn er en wat kun je er allemaal mee? Hier hebben we de populairste pompoensoorten voor je op een rijtje gezet:

Muskaatpompoen

De bekendste variant van de pompoen is waarschijnlijk de muskaatpompoen. Deze oranje kanjers zijn de grootste pompoensoort en kunnen soms wel tot 100 kilo wegen. Je herkent ze aan hun ovale/ronde vorm en kenmerkende ribbels. De schil van deze pompoen is erg hard en dus niet eetbaar. Maar het vruchtvlees echter wel! Omdat het vruchtvlees van de muskaatpompoen zacht en zoet is, is de pompoen erg geschikt voor soepen, stoofpotjes, curry’s en zoet gebak.

Hokkaidopompoen

De hokkaidopompoen is wat klein van stuk en herken je aan zijn dieporanje kleur en druppelachtige vorm. De pompoen kan je met schil en al opeten. Het vruchtvlees is steviger en droger dan bij de andere pompoensoorten waardoor deze pompoen zijn lekkere bite behoudt. Je kunt de pompoen mengen met olie en specerijen en goudbruin roosteren in de oven. Lekker in salades, quiches en stamppotten.

Flespompoen

Zoals de naam al doet vermoeden, herken je de flespompoen aan zijn kenmerkende vorm. De smaak van het vruchtvlees laat zich beschrijven als zoet en nootachtig. De schil wordt vanzelf zachter tijdens de bereiding, dus je kunt hem gewoon laten zitten. Flespompoen is heel universeel te gebruiken in stoofpotten, lasagna, soepen of geroosterd in salades en stamppotten.

Kabochapompoen

De Kabocha-pompoen herken je aan de donkergroene schil met lichtgroene strepen en het lichtoranje vruchtvlees. Het gaat om een Japanse variëteit en deze pompoen wordt dan ook weleens Japanse pompoen genoemd. De schil hoef je er niet af te halen want je kan de pompoen in z’n geheel met schil en al opeten. Het vruchtvlees smaakt zoet en romig waardoor de kabocha-pompoen erg geschikt is voor zoete bereidingen zoals gebak en desserts. Meng de partjes bijvoorbeeld met wat olie, kaneelpoeder en/of speculaaskruiden en rooster ze zacht in de oven. Heerlijk als dessert met een bolletje roomijs. Of voeg het zoete vruchtvlees van deze pompoen voor een heerlijk smaakcontrast eens toe aan kruidige gerechten zoals curry’s.

Spaghettipompoen

De spaghettipompoen heeft een lange ovale vorm met een gele/groene schil. Het vruchtvlees is dradig en doet daarom aan spaghetti denken. Zodra je de pompoen hebt gegaard, valt het vruchtvlees uit elkaar. Snijd hiervoor de pompoen in de lengte doormidden, haal de pitten eruit en besprenkel het vruchtvlees met olie. Leg de pompoenhelften met de snijkant naar beneden op een bakplaat en rooster ca. 45 minuten in de oven (180graden) tot het vruchtvlees zacht is. Schp het vruchtvlees met een grote lepel uit de schil en klaar is je spaghetti!

Pompoen schillen

De meeste pompoensoorten hoe je helemaal niet te schillen, want de schil is na bereiding prima eetbaar. Wil je liever toch alleen het vruchtvlees gebruiken? Zet de pompoen dan op een plank en snijd hem van boven naar beneden doormidden met een groot mes. Probeer daarbij niet de steel te halveren, deze is namelijk veel harder dan het vruchtvlees. Leg de pompoenhelften met de bolle kant naar boven op de plank en snijd de steel (aanzet) en de harde onderkant van de pompoen eraf. Houd de pompoen met 1 hand vast en schil met dunschiller de schil eraf.

Pompoenpitten

De pitten van de pompoen zijn eetbaar en hartstikke voedzaam. Geroosterd is het een heerlijke, gezonde snack, dus gooi de pitten nooit weg. Halveer de pompoen en schraap er de pitten met een lepel uit. Was de pitten vervolgens grondig onder de kraan en probeer daarbij het dradige vruchtvlees zoveel mogelijk te verwijderen. Laat de pompoenpitten uitlekken in een vergiet en dep ze droog met keukenpapier of een theedoek. Verwarm de oven op 170graden. Meng de pitten met 1 a 2 el olie. Verdeel de pitten over de bakplaat. Voor een hartige snack kunt ze bestrooien met wat zeezout. (of met wat cayennepoeder voor een pittig smaakje) Schuif ze in de oven en rooster ze voor 30-40 minuten tot ze lichtbruin en knapperig worden. Schep ze tussendoor af en toe om zodat ze gelijkmatig kleuren. Na afkoelen kun je ze voor 2-3 weken bewaren in afgesloten potje op kamertemperatuur. Enjoy!

[products columns=”3″ orderby=”title” order=”ASC” ids=”569, 570, 571″]
  • Een erg rustige maand voor de groentetuinhobbyist. ...

  • De weersomstandigheden kunnen iets beter zijn dan in januari.....

  • Fleur uw gerecht op met deze prachtige eetbare bloemen!...

  • Dit is een heel makkelijk recept met eetbare bloemen, boter en zout. In zijn geheel geven de bloemen al een wauw effect!...

  • Wanneer gebruik je welke soort, hoe schil je de pompoen het beste en wat doe je met de pitten?...

In de keuken

Leuk hoor al die groente en fruit vanuit de moestuin maar wat kunnen we er nu allemaal mee?!

Aan tafel

Niets is leuker en gezelliger dan een mooi aangeklede tafel gevuld met allemaal lekkere gerechten!