Basilicum
Latijnse naam: Ocimum basilicum
Familie: Lamiaceae (lipbloemenfamilie)
Gebruik in de keuken:
Basilicum wordt door velen gebruikt in de keuken. 1 van de meest bekende gerechten is Salade Caprese met mozzarella, tomaat en Basilicum. Daarnaast is basilicum een belangrijk ingredient voor pesto saus. Basilicum wordt met name veel gebruikt in combinatie met tomaat.
In de Moestuin:
Om goed te groeien heeft basilicum veel warme nodig, liefst boven de 15graden. Deze 1 jarige plant kan het beste worden voorgezaaid en worden uitgeplant op een zeer zonnige plek.



Smaak:
Basilicum smaakt ietswat peperachtig, zeer intense maar volle smaak en aromatisch.
Soorten:
Er zijn vele verschillende rassen, geschat tussen 40-60 varianten.


Uiterlijk:
Basilicum komt voor in veel verschillende kleuren. Van licht groen tot dip donker paars.
Alleen verse blaadjes worden gebruikt, ook de stengels zijn goed te verwerken. Gedroogd verliest basilicum veel smaak.
Van oorsprong komt basilicum uit Zuid-Azie.
