Inmaken en wecken



Vaak wordt inmaken verward met wecken. Eigenlijk is wecken slechts 1 manier van inmaken maar er zijn meerdere manieren. Onder inmaken verstaat men vooral: wecken, versuikeren en inleggen.

– Wecken: het steriliseren en pasteuriseren van groente, fruit en vlees. (in het engels ook wel ‘water bathing’ of ‘water bath canning’ genoemd).

– Versuikeren: het inkoken van suiker of een suikeroplossing zoals jam, marmelade, gelei of vruchtensap.

– Inleggen: het inmaken in azijn, zout of alcohol zoals bijv. Augurken, uien, pompoen, bonen wittekool (zuurkool), fruit en bessen (Rumtopf). (n het engels ‘canning‘ genoemd).

Van deze drie methodes is wecken het meest betrouwbaar omdat door sterilisatie van de inhoud en lucht de minste kans op bederf bestaat. Wecken kan dmv een grote pan of ketel, maar kan ook in de oven gebeuren.

Bij het inleggen van groente worden de potten gevuld met rauwe of voorgekookte groente en dan aangevuld met water en zout (veelal 10gr zout opgelost in 1liter kokend water en afgekoeld in potten gieten).

Bij het versuikeren van fruit wordt gebruik gemaakt van een suikeroplossing waarbij het fruit zijn smaak, kleur en vitamines behoudt.

Bijna alle soorten vlees zijn geschikt om in glas geweckt te worden behalve de soorten die van binnen rood moeten blijven zoals biefstuk of rosbief.

De houdbaarheid (ongeopend) is per methode verschillend:

– Inleggen 6-9maanden

– Versuikeren 9-12 maanden

– Wecken 18-24 maanden

Van het merk Weck hebben we verschillende producten in ons assortiment. Maar niet alles staat online. Weck producten kunnen voor alle soorten inmaken worden gebruikt.

Het boekje van Weck zelf geeft een goede basis voor alle begrippen en methodiek.

Oogst bewaren:

Alle overige berichten:

In de keuken

Leuk hoor al die groente en fruit vanuit de moestuin maar wat kunnen we er nu allemaal mee?!

Aan tafel

Niets is leuker en gezelliger dan een mooi aangeklede tafel gevuld met allemaal lekkere gerechten!