Voordelen van bewaren
Er zijn vele voordelen van het eten van groente en fruit uit je eigen moestuin!
1. Zelfgekweekte groente en fruit zijn veel goedkoper van wat je in de supermarkt haalt.
2. Je weet precies wat je eet. Je weet hoe die ene boon of komkommer precies is gegroeid; er zijn geen chemicaliën overheen gegaan.
3. Je bespaart het milieu door geen onnodige plastic verpakkingen weg te gooien en geen transportkosten en -vervuiling.
4. En je beleeft er zoveel voldoening en plezier uit door het zien groeien van al die gewassen en vervolgens het bereiden van die heerlijke gerechten!




Een paar vuistregels:
1. Oogst je fruit en groente om te bewaren als ze op hun hoogtepunt zijn.
2. Wees voorzichtig met je oogst. Gekneusde groente en fruit gaan eerder rotten.
3. Om zoveel mogelijk de kwaliteit van je oogst te bewaren zul je je oogst zo snel mogelijk moeten verwerken. Anders kunnen kwalitatieve vitamine en mineralen verloren kunnen gaan.
4. Sommige rassen zijn nu eenmaal beter te bewaren dan anderen. Kies je type ras zorgvuldig uit op voorhand.
5. Zorg voor een veilige plek om je oogst te bewaren. Een koele kelder of grote voorraadkast is ideaal. En zeker niet ergens tussen je oude verfblikken.


6. Label je voorraad met informatie als datum en inhoud. Bevroren kun je soms iets niet meer herkennen.
7. Controleer je oogst regelmatig. Haal die rotte appels er tussenuit waardoor je risico op verspreiding verkleint.
8. Bewaar alleen dat waarvan je zeker weet dat je het ook eet. Het heeft geen zin om al die courgette soep te bewaren als niemand het lekker vindt.
9. Je zou ook kunnen overwegen om bepaalde groeiseizoenen te verlengen door bijv. Een kas , een serre en/of koude bakken. Dan kun je langer genieten van verse groente en fruit.
